Baterije električnih automobila – najbolnija tačka svih kupaca

Električni automobil najnovije generacije

Opsesija električnim automobilima počela je onog momenta kada sam ugledao jedan od prvih modela na ulicama Berlina. Kako sam oduvek voleo prirodu i bio svestan koliko komercijalni automobili zagađuju istu odmah me je zaintrigirala ideja o tome koliko zapravo ovaj tip automobila može napraviti razliku i poboljšati sveopšte stanje planete. Nisam želeo da dopustim da mi samo jako dobra ali i papreno plaćena reklama neke najbolje agencije za digitalni marketing koju unajme proizvođači kreira mišljenje o njihovom proizvodu. Upoznati ste sa tim da sam dosta istraživao i čitao kako novinske članke tako i malo stručniju literaturu (saobraćajni inženjer sam po struci te mi je ovo palo lako). Tako da sam sve više istraživao te sada mogu reći da imam prilično zavidno znanje o električnim vozilima koje sam na nagovor mojih kolega odgovorio da podelim sa Vama kroz ovaj blog.

Pričajmo o bateriji – taboo temi električnih automobila

Kako smo u prethodnim blogovima ogolili i bez dlaka na jeziku izlistati mane i vrline sve popularnijih električnih automobila jedna od stvari koju sam naveo kao manu, ujedno i obećao da ćemo je detaljnije obraditi, jesu upravo baterije ovog tipa vozila. Godinama se ne mogu otrgnuti od osećaja da su one u svetu električnih automobila neka vrsta taboo teme. Vozači ne žele a ni da pomisle na njih plašeći se da će “prizvati nevolju” kvara iste, verujte da ovo sujeverje vlada među njima. Proizvođači zatvaraju oči pred manama ovih, nadasve ključnih delova njihovog proizvoda, jer nažalost drugog rešenja trenutno nemaju.

Baterija e automobila

Električna vozila koriste litijum-jonske baterije različitog dizajna, slične onima koje se nalaze u smartfonima i laptopovima, samo većih dimenzija. Druga stvar koju je bitno spomenuti jeste kapacitet baterije. Kapacitet automobilske baterije se izražava u kilovat časovima (kWh). Odabir vozila s većim kapacitetom je kao kupovina automobila koji dolazi s većim rezervoarom goriva. Naime, jednim punjenjem ćete moći da prevalite veći broj kilometara pre ponovnog punjenja. Međutim, morate imati na umu da zbog načina na koji vozilo funkcioniše, nikada nećete imati pristup kompletnom kapacitetu baterije. Razlog je taj što sistem menadžmenta automobila sprečava da baterija bude 100% puna ili u potpunosti ispražnjena, jer tako se čuva efikasnost i produžava njen vek, ovo je poznato svima jer na isti način funkcioniču i baterije načih laptopova ali i novijih telefona. Kapaciteti današnjih automobila najnovije generacije ne prelaze 100kW što bi u najboljem slučaju značilo da možete preći oko 500 kilometara pre novog punjenja. Da se razumemo ovaj kapacitet imaju najnoviji automobili poput Tesla Model S ili Model X, dok oni koji su dostupniji širem auditorijumu imaju svega oko 20kW te njima možete preći oko 90km pre punjenja.

Veći deo punjenja električnih vozila se dešava kod kuće. U zavisnosti od kapaciteta baterije vozila, potrebno je od osam do više od 16 sati da se ovim putem napuni baterija. Bržu alternativu predstavlja sistem javnih stanica za punjenje, poznatih kao DC Fast Charging, o kojima će biti više objašnjeno u nekom od narednih blogova. One mogu 80 odsto baterije napuniti za samo 30 minuta, što naravno zavisi od samog vozila.

Jedna od najgorih stvari kod ovih baterija jeste njihov ograničen rok trajanja. Većina proizvođača u svojim specifikacijama kao rok trajanja baterije navodi 20 godina, međutim to se retko kada dešava. Prema nekim istraživanjima na svakih 1.000 kilometara baterija gubi 3,7% svog kapaciteta. Problem nastaje je još veći zbog toga što većina proizvođača i ovlašćenih servisa preporučuje zamenu baterija kada se njen kapacitet spusti na 60-70% što bi u idealnom slučaju značilo svega 5 godina vožnje! Zamena baterija jeste veliki problem pogotovo jer je njihova cena izuzetno visoka, noćna mora svakog vozača. Naime, nova Kona u električnom izdanju košta 34.600 evra, dok baterija za istu ima cenu od 16.955 evra (49 %) a novi Ioniq košta 33.300 evra uz cenu baterije istu kao kod Kone – 16.955 evra (51 %). Očekivano, za manje modele stvari su na papiru još gore, pa tako elektirčni Peugeot iON košta 21.800 evra, a nova baterija čak 73 % ukupne vrednosti (16.000 evra), ovakve procnte čak ni u sportskim kladionicama ne mogu predvideti. Znači za zamenu baterije potrebno je izdvojiti od 40 pa ćak do neverovatnih 70% ukupne cene novog automobila.

S obzirom na to da je veliki rast ove industrije i da je ogromna količina novca u pitanju pokreću se brojna istraživanja i radi se uporno kako bi se ovaj problem ispravio. Novo, bolje rešenje preko je potrebno kako bi se ova industrija nastavila razvijati tempom kojim je počela.