Električni automobili – hir sadašnjosti ili spas za budućnost? (part I)

Svedoci smo toga da danas električni automobili sve više dobijaju na pažnji i popularnosti. U svetu je gotovo nemoguće proći ulicom a ne videti jedan takozvani “ekološki automobil”, ovaj trend se polako može zapaziti i kod nas te nam prolazak jednog ovakvog automobila pored nas i nije više neki događaj. Zanimljiva je činjenica da, suprotno popularnom osećaju da su ovi automobili hir koji je nastao i počeo da se širi krajem prošlog veka, prvi električni automobil je zapravo nastao 1880-ih godina ali se nisu uspeli probiti na tržištu zbog popularnosti automobila koji koriste fosilna goriva za svoj pogon (koji su bili i mnogo jeftiniji, brži ali i kriza i nestašica goriva nije bila ni na vidiku).

Kako bismo razložili i bolje razumeli ovaj trend istraživao sam i došao do nekih od najvećih prednosti ali i mana, koje ću predstaviti u narednom blogu, ovih automobila te Vas pozivam da ih isčitamo i damo sud – HIR ili SPAS?

Električni automobil – punjenje

Najveće prednosti električnog automobila

Mislim da je svima jasno da je jedna od osnovnih, a po mom skromnom mišljenju najbitnija, nemerljiva i nenadmašiva, prednost ovog tipa automobila upravo očuvanje životne sredine! Svakodnevno postajemo svesniji koliko je planeta na kojoj živimo na izdahu svoje snage, budi nam se svest da svakim našim delovanjem utičemo na nju i da je brže i to mnogo brže trošimo nego li što ona uspeva da se obnovi. Efekti globalnog zagrevanja već imamo prilike da osetimo a stručnjaci kažu da je to samo početak. Prosečno vozilo oslobađa 5.1 metričku tonu ugljen-dioksida u atmosferu svake godine i to samo jedno vozilo! Električni automobili su s te strane fantastičan izum – bez emisije štetnih gasova i bez zagađenja okoline. S druge strane svedoci smo toga da se rezerve fosilnih goriva troše velikom brzinom i da samim ti cene istog rastu iz dana u dan što nama kao vozačima baš i nije svejedno. Kako bi nam bilo jasnije evo jednog plastičnog primera na koji sam naleteo dok sam istraživao – Nissan Leaf može da ide oko 60 kilometara koristeći 11 kilowatt-sati energije, što je ekvivalent nešto više od jednog litra goriva. Ova marka automobila izuzetno je popularna u brojnim zemljama Evrope, da li je to dobar primer seo optimizacije ili je pak ovaj automobil nnajbolji od svoje vrste možemo razmotriti u nekom od narednih blogova.

Takođe jedna od zanimljivih činjenica je da su električni automobili 3 puta efikasnije u korišćenju energije! Naime, automobili sa unutrašnjim sagorevanjem gube 70-80% energije koje dobijaju sagorevanjem goriva (najčešće se oslobađa u vidu toplote što opet navodi na prethodnu činjenicu i zagađenje), dok električni automobili gube od 20-25% što je, moramo priznati, ogromna prednost.

Nissan Leaf – električni automobil najnovije generacije

Ukoliko malo dublje uđete u istraživanje možete naići na još dosta primera o prednosti ovog tipa automobila ali sam ovde izvukao samo ono najbitnije, bez zalaženja u detalje. Međutim neću Vas uskratiti i osvrta na mane elektriičnog automobila zato Vas pozivam da sledeće nedelje pročitate i taj blog te da onda zajedno damo sud – HIR ili SPAS?