Kupovina električnog automobila u doba pandemije – ludost ili dobra investicija?!

Budimo iskreni, puno smo očekivali od 2020. godine, zar ne? Volimo svi te neke nove početke, neku vrstu preseka i promena koje vode na bolje a koju nova decenija nosi sa sobom… ili smo bar mislili da nosi nove, lepe promene. Niko se nije nadao da ćemo se naći u možda jednoj od najvećih kriza za kojom se čovečanstvo suočilo! S druge strane možda samo nismo trenutno u mogućnosti da vidimo dobre strane krize koju je pandemija COVID-19 donela sa sobom, možda će se u istoriji o ovom periodu pričati kao o najvećoj prekretnici koja je čovečanstvo vratila na pravi put. Pandemija je uticala na gotovo sve industrije i aspekte naših života. Već smo počeli da osećamo posledice, kako kažu stručnjaci tek nam velika ekonomska kriza predstoji.

Pandemija COVID-19

Kako kupovati u doba svetske pandemije?

Možemo reći da je naše društvo, globalno gledajući, konzumersko, okrenuti smo kupovanju i nakupljanju stvavi koje nam realno i nisu potrebne. Ova pandemija je dosta uticala na našu svest o toj, kako neki psiholozi kažu, čak i nesvesnoj potrebi za kupovinom i trošenjem novca do kojeg mnogo teže dođemo nego li ga potrošimo. Sada, nakon pandemije, se više puta zapitamo da li nam je nešto neophodno i vredi li tog novca koji ćemo izdvojiti za tu određenu stvar. Mnogo češće se zadovoljavamo nekih jeftinijim stvarima pa čak i po ceni lošijeg kvaliteta.

Ukoliko ste, kao ja, razmišljali o kopuvini električnog vozila u toku ove godine verovatno mislite da sada, nakon pandemije, nije pravo vreme za takvu investiciju. Međutim, verujte mi da nikada nije bilo bolje vreme uložiti u električno vozilo nego li sada.
Verujem da većina Vas sada trenutno misli kako je za to potrebno da imate brdo novca u slamarici ali i dobar i siguran posao kako biste mogli da se upustite u takvu “avanturu”. Ukoliko malo istražite tržište videćete da je cena automobila spala, po nekim istraživanjima čak i za 30%, što je moraćete priznati neverovatno. Zanimljivo je to da čak u ovom slučaju ne morate računati da ćete za tu cenu dobiti kvalitet koji je manji! Na primer, Kia e-Niro, sa prilično dobrim karakteristikama i najnovijim dodacima možete kupiti za svega 30.000e. Čak i da ste nabolji u klađenju ne biste mogli da pogodite koliko je automobil sa sličnim karakteristikama pre pandemije koštao bi oko 37-42.000e bez problema!

Još jedan odličan razlog koji će Vas definitivno ubediti da je sada baš pravo vreme jeste to da je kako se čini ekologija i briga o životnoj sredini sve zastupljenija i cenjenija. Zbog velikog globalnog zagrevanja, požara u Australiji s početka godine, efekta staklene bašte, sveukupnog uništavanja prirode i ostalih stvari koji direktno utiču na životnu sredinu dolazi do popularizacije takozvanog “green programa”.

Uložiti u dobar automobil nikada nije loš ulog, pogotovo kada imate više razloga! Ukoliko imate mogućnosti da izdvojite novca za električni automobili onda je ovo možda najbolje vreme za ovu investiciju.